Täna tehti tartlaste boilerile siis maoloputus. Tegevus toimus tööajal, seega olid sündmuse tunnistajaks Saale ja Kiti. Kass on blogis juba mitme pildi peal poseerinud.  Tundub, et kogu see energiauuring on tallegi väga huvitav tegvus. Kui on näitude võtmise aeg (teeme seda 1x nädalas), on kass väga suur sebija ja siis nad ronivad Tõnuga mööda lauaaluseid, vaatavad kappi, kiikavad prügikasti taha ja ronivad korra pööningule boileri juurde. Ka täna oli ta pere esindajana platsis pööningul, kui väga profi olekuga kodumasinate hooldustöötaja lae all, pea boileris, paar tundi jändas. Kahjuks seekord Kiti tööhoos pildile ei jäänud. Eks edapidi jälle.

Siinkohal saame näidata aga boilerist välja tulnud hülssi, mis kaetud lubisettega. Mõned moodustistest olid päris suured ning võiks öelda ka kunstipärased.

Boileri_puhastus_algas_1Boileri_puhastus_algas_2Boileri_puhastus_algas_3

Uurisin meil käinud hooldusmehelt tema arvamust meie boileri seisukorra ja võimalike  kütmispõhimõtete kohta.

Ainult öise kütmisega saavutad rahalise kokkuhoiu, kui boiler on nii suur, et pärast igapäevast tarbimist jääb sinna piisav soojavee varu, et küttekeha ei peaks päeva jooksul täiesti külmaks läinud vee kütmist alustama.

Meil on 150 l boiler, sissetulev vesi käib läbi keskkütte akumulatsioonipaagi (eelsoojendus). Soojast veest päris tühjaks ei ole meie boiler ka suuremate vannitamiste ajal saanud. Boileris on keraamiline küttekeha. Sodi ja lubi koguneb küttekeha ümbritseva hülsi ümber, lahtine langeb boileri põhja. Hülsi külge oli moodustunud ka väiksemaid kõvasid „teokarpe“. Meil oli puhastamata ca 4 aastat.

Küttekeha termostaat oli seni 5 võimalikust asendist 4,5 peal. Tubli hooldusmees keeras nüüd 3,5 peale. 10 tundi hiljem mõõdame tempertatuuri so 47-48° C. Kahjuks unustasime mõõta vee temperatuuri eelmise seisuga! Eks näis, mida vattmeeter sellest langetamisest järgmisel teisipäeval arvab.

Hooldusmehe kommentaarid: ka keraamilise küttekehaga boilerit tuleb puhastada, kuid mitte nii tihti kui tavalist (mida soovitavavalt siis igal aastal). Meie olukorda arvestades on 4 aastane intervall  igati mõistlik. Me võiksime proovida öise tariifiga kütmist ja boileri väljalülitamine annab efekti juhul, kui oleme kodust ära kauem kui paar-kolm päeva. Kaetud küttekehaga boilerite puhul on parem horisontaalne asend, sest sade langeb anuma põhja (küttekeha alla) ega moodusta hülsi ümber „vene ahju“

Boilerite passides näidatud soojenemise aeg on paagitäie soojenemine 55 kraadini. (Mulle jäi veidi segaseks kuidas ja millises boileri osas seda arvestatakse, aga see ei ole mu meelest praegu ka oluline.)

Alates 70° on lubisette eraldumine küttekehale hüppeliselt suurem. Optimaalne vee temperatuur boileris on 60° – 65°.